В Берлин започна процесът за кражбата на една от най-ценните

...
 В Берлин започна процесът за кражбата на една от най-ценните
Коментари Харесай

Кой притежава открадната монета за милион долара?

 В Берлин стартира процесът за кражбата на една от най-ценните монети, отсечени от началото на века. Става дума за златна пара, с номинал от  1 милион $, която тежи 100 кг, с диаметър 50 сантимента и дебелина 4 сантиметра. Златната монета се открадната от музея в Берлин Боде и до момента е считано за едно от дръзките закононарушения.


Монетата е изсечена дружно с още пет през 2007 година в канадския кралски монетен двор. На лицевата й страна е лика на кралица Елизабет втора, а на задната страна е нарисуван кленов лист. Останалите са продадени на частни колекционери, като една от тях е благосъстоятелност на испанска компания, търгуваща със скъпоценни камъни. Коя  тъкмо от тези монети е откраднатата, към момента е загадка.

Наглата кражба  се случва на 27 март 2017 година и медиите вадят най-различни версии по какъв начин е измъкната монетата отдолу под похлупака, който е непробиваем и без значение от двойната сигнална уредба крадците необезпокоявано са изнесли скъпата монета от музея в 3 часа през нощта.

Впоследствие се разкрива, че кражбата е осъществена дърварски - с секира и количка за строителни материали. Оказало се, че бандата е знаела, че градската железница, която минава до музея,  тъкмо в този час не работи, поставили стълба, разрушили стъклото и по-късно избягали  с количката около линията й през реката.

Месеци  по-късно полицията хванала крадците, които се оказали познайници от многочислени обири и изнасилвания. Вътрешният човек се оказал братовчед им, който работил като охранител в музея. Всички те били деца на емигранти, пристигнали преди години в Германия от Ливан.

Но макар признанията им за кражбата, монетата и до момента е в неопределеност, а никой не може да даде разумно пояснение по какъв начин се счупва с секира двойно бронирано стъкло, нито по какъв начин се смъква с обикновена  стълба стокилограмова монета. И по какъв начин никой не е чул грохота, от рухването на монетата, която крадците на два пъти изпускали по пътя. Процесът събира рекорден интерес и дава очаквания, че мистерията ще се разгадае, както и че ще стане ясно кой има в този момент златната монетата с номинал 1 милион $.

Предполага се, че ливанците незабавно са я продали, а пазарна цена в деня на отсичането  е била  към 2,2 милиона $. Днес тя се прави оценка на 4 милиона $ поради повишаването на златото двойно през последните  10 години.

Големият кленов лист, както я назовават колекционерите, не е най-скъпата златна монета на пазара. През 2011 година австралийският монетен двор отсече лимитирана емисия от златни монети, които назова Червеното кенгуру. Те тежат по 1012 кг и днешната цена на всяка от тях е  41 милиона $, напомня Риа новости.
 standartnews.com
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР